Archive

Monthly Archives: March 2011

Shalom,

Hi there, semalam (8 Mar 2011) merupkan hari yang paling bermakna buat aku..nak tau kenapa? It’s my birthday baby! hahaha.. I was so grateful to God for all these years of up and down..Bitter and sweet.. I just love my life, I couldn’t ask for a better life than this! But the best thing about my birthday yesterday was not about the celebration because I didn’t celebrate it but because there was like 160 birthday wishes on my FB wall. I was like 2 out of 5 of my friends in FB wishes me the simple word but means so much to me..I was flattered.. truly.

So, frankly speaking, yesterday was my first day in my year-27. It was literally my new year! So, I have this one resolution that I kept to myself that I will not get married yet for this year. I am just not ready for that. A lot of my friends asked me, when will I get married.. I said “no way..I am not ready yet..the time will come for that.”..haha. The truth is, I want to enjoy my single life to the fullest. I want to travel the world, I want to be at the other side of the globe, I want to see experience new culture and get to know more people. For me, marriage can slow my dream down. I prefer single:-)

Anyway, for my 27 birthday I’ve rewarded myself with RM3360.00 worth of gift. something that i really want for all this time..and I hope I can get closer to my dream of getting a permanent job by the end of this year. I don’t want something that will be hitting me back at the end of the day. Just don’t get me wrong, I like what I’m doing now..but I am looking for something much more logical and sensible. I have a long term plan.. and what I do now does not allow me to reach to that long term plan.

I know..i know.. some people said that life is a journey not a destination..well, I like to live by holding to that philosophy..but at the end of the day, we as human needs some goal, a result of our long life journey. we need a place to stop and look back and said,”i have done this much greatness in my life, Thank God”..and that sense of achievement is actually a “destination” that you were looking for. Knowingly or unknowingly.

I hope I get to see another 27 years..not just 27..but another great moment, and achievement. Don’t force me to stop while i’m running, cause when put me on hold, u just wasting my time..To all my friend, thanks. This moment of my life makes me wanna keep on going and going. You might be successful than me, but remember, if u walk in my shoe even for a yard, then you will know how hard it will be by becoming a man named Ben.

My prayer is that I will grow stronger in God and you will start to believe that there hope and life in you believe in Christ. I just love u guys.

Thanks for reading this blog. Just remember, we are all human, the worst thing that you don’t want to be is being forgotten. Now, all of you still remember me..I will remember you too. Keep holding on to that yeah. Whatever it is in our life, we have to be really..really strong.

Thanks for all the wishes..thanks so much..

Muchas Gracias!

 

regards

Ben

Going home...

Advertisements

Shalom,

Pe kabar, nak cerita sikit la pasal kehidupan kita sebagai manusia ni. Aku kadang-kadang pun kurang mengerti, actually, selalu tak mengerti kenapa ada org buat benda yang dorg buat. Hmm..aku tak tahu samada benda ni sensitif ke tidak, tapi terpulang la kepada setiap individu untuk menilai..sebenarnya benda yang aku nak cakap ni berkaitan dgn politik sikit, especially penglibatan org muda dlm dunia politik. macam yang kita sedia maklum sekarang politik situation kat Malaysia ni lebih dasyat dari mana-mana negara luar. sampai kita tak tau mana satu yang betul mana satu yang tak. Sebab tu la kalau korang cek fesbuk kawan-kwan korang. korang akan tengok ramai yang letak “political view” tu macam macam..ada yang letak parti politik cap ayam..parti politik cap apatahkebende..dan tak kurang jugak yang letak “atas pagar”. pernah tak korang terfikir kenapa benda tu jadi macam tu..satu teori aku ialah org muda dlm malaysia ni da jelak dgn berita politik yang terpampang setiap hari dgn berita parti ini menyalahkan parti itu, dan parti itu menyalahkan parti ini. for me, aku lebih suka tgk politik Amerika Syarikat, call me traitor, sukati korang la..at least kat sana tu ko takkan tengok apa yang berlaku kat malaysia ni..pengaruh perkauman teramat sangat tahap mahadewa kamehameha dia punya perkauman..ok, leave that aside. skg aku nak cerita sikit…pasal kehidupan kita org muda.

aku consider umur 18 sampai 35 tu kategori org muda..35 ke atas adalah dewasa..starting 65 baru org tua ok..ok, bila aku tengok kawan-kawan aku yang muda melibatkan diri dalam dunia politik pada usia yang muda, i will say to myself, such a waste. aku bercakap dalam konteks situasi politik d Malaysia lah..ni tak termasuk negara kat luar ok. sebab bagi aku banyak benda lain yang korang boleh buat daripada melibatkan diri dalam kancah politik..kalau muda tu, buat la benda-benda yang org muda buat, pegi enjoy. Enjoy tu byk maksudnya ok. bukan g kelab-ing 24 hours, pecah tulang lutut korang..maksud aku, enjoy being a young men/women. Hidup mesti happy maa..toksah nak pening2 kepala nak memikirkan pasal politik. sebab, apa yang korang boleh buat..korang buat macam mana pun, hasilnya tetap sama gak..makin teruk adalah..sebagai contoh, pilihan raya kampus kat UM baru-baru ni kecoh pasal calon kena culik lah..for me it is one of the most excellent fabricated politic scenario of all campuses political scene. dah tu, boleh plak si “mangsa” menang. Aku mmg dah agak dah. Bila ditanya polis, si mangsa diam sahaja. Kata si mangsa, dia tak ingat apa yang berlaku. ATAU, dia memilih utk tidak mengingati atau in other word, MeNIPU!..Anyway, dia da menang, cuba bayangkan kalu dia tak kena “culik” hari tu..korang rasa menang ke tak..aku rasa mungkin menang tapi tak majoriti..skg ni “mangsa” tu dapat undian “simpati” daripada mahasiswa yang takut atau paranoid benda tu akan berlaku kepada mereka jugak. Kan..masa muda habis dgn melakukan penipuan dan kelicikan..cuba lah habiskan masa tu pergi berseronok dgn kawan2..pergi camping, tgk movie, karaoke ke..buat social work, tolong org tua kat rumah org tua..buat keja amal..pahala dapat, ilmu pun tinggi..kalau melibatkan diri kat politik ni..otak korang akan tercemar dgn penipuan dan semua perkara keji yang ada.

bagi aku, kita kena belajar bersyukur, kalau kerajaan skg ni banyak melakukan perubahan dan menolong kita..sokong je lah..nak fikir banyak buat pening kepala..kalau kerajaan skg ni tak memuaskan, undila yang stu lagi..itu pun susah ka..personally, aku sokong kerajaan yang sekarang, sebab ada effort nak menyatukan rakyat malaysia. kalau hari tu mahathir masih jadik perdana menteri aku lagi sanggup keluar dari negara ni. anyway, aku cuma nak sampaikan pesanan yang jgn sia2kan hidup korang buat benda tak berfaedah. korang ada hak nak enjoy macam mana, tapi ingat..enjoy enjoy jugak..Jangan lupa Tuhan..sebab smuanya akan diperhitung mengikut perbuatan kita..korang pilih hidup yang byk penipuan, nasib la..aku pilih hidup simple..org memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa..jangan lupa budi org yang da tolong kita..tu je..sokong je la mana2 parti politik yang korang rasa bagus..for me, cukupla aku sokong Najib dgn Idris Jala..Taib Mahmud?.hmmmmmm..susah nak cakap….hahahahahahaha

cheers

Ben

The awesome 4!

Shalom,

Hola, it’s late as usual… and I can’t sleep. I know this is not healthy. Haha. And for all the sudden I have this Idea that I wanted to put in my blog. It’s the top 5 places that you should visit before you go somewhere else. My top 5 are all in Malaysia because I never been out of this beloved country. I think we all have this one opinion that Malaysia is truly Asia. Basically we have everything here in Malaysia.

Anyway, all of the pictures are from my camera, BenQ, my late Sony Ericsson and the late Nokia 5300:-)

And so, these are my top 5.

Kuching City - The food, people, culture, nature, beautiful and clean city.

Kuantan, Pahang Darul Makmur - The beach, food, friendly people, nice mall, and the town itself.

Kota Kinabalu, Sabah - the island, highland, and nice mall.

Melaka - the history, culture, seafood and the city itself.

Kota Bharu, Kelantan Darul Naim - the food, culture, smile everywhere, nice and warmth people, the "jeruk"

Daripada korang bercita-cita nak g luar negara, sebelum tu, pegi dulu tempat2 ni.

 

Cheers

Ben

Shalom,

Last saturday aku keluar (biasala) g jalan-jalan..ye lah, lepas gaji kan. so, satu tempat memang wajib aku pergi every week is Kinokuniya, it’s a book store, for those who didn’t know. i just love books, i love the smell of the crisp paper with and the content of it. buku ni umpama dunia yang tersepit antara dua keping kertas muka depan dan cover belakang. so, macam biasa, most of the books in Kinokuniya berbalut dgn cheap plastic wrapper yang menyusahkan kita nak membuat keputusan samada nak beli buku tu atau tak.hehe. anyway, puas belek-belek buku yang ada kat situ, i found this book. buku ni ditulis oleh Philip Yancey, my favorite writer of all time. actually aku da beli buku dia dulu, somehow, tah mana pegi buku tu..lepas aku abis baca, aku bagi pinjam kat org, then sampai sekarang tak kasi balik.huh.

buku pertama yang aku beli ditulis oleh Philip Yancey ialah:

1. Where is God when it hurts

Aku beli tahun 2008, and it’s an impressive writing tentang penderitaan yang ada kat dunia ni. dan kenapa Tuhan seperti menyepi dan     tidak memberi sebarang respon kepada penderitaan manusia. well, Philip tak memberikan jawapan secara terus dalam buku ni. cumanya, dia memberikan pendapat beliau dan pendapat beliau itula yang menyebabkan aku terus membaca buku tulisannya. katanya dalam buku itu that you can find God in those who comforts a suffering person. the suffering in itself did not menimbulkan persoalan di mana Tuhan ketika kita menderita, tetapi kesunyian (loneliness) yang dirasai ketika kita menderita itulah yang menyebabkan persoalan “where is God when it hurts”. buku ni aku bagi kat Reverend Yong of CTK (former reverend) semasa dia kehilangan ayahnya..at the end of the day, it’s the thought that counts.

2. Rumors of another world

haaa..buku ni best..cerita pasal after life, not the usual book on the afterlife..buku ni thought-provoking. testing every unbeliever’s heart to challenge their perception on the afterlife. Philip tulis buku ni untuk mencabar pemikiran kita tentang “khabar angin tentang dunia lain” iaitu dunia selepas kita mati..bukan cerita fairy tale tentang syurga atau neraka macam mana, tetapi cerita tentang macam mana manusia boleh melihat possibilities yang ada kehidupan selepas kematian dan di mana letaknya Kristus (secara harfiahlah). anyway, buku ini mencabar sikit..aku baca 2,3 kali baru faham.

3. The Jesus I never knew

the best! it’s the best..an honest insight of who Jesus was. kalau kita rasa kita tahu siapa Jesus, then think again. tak abis lagi baca buku ni. separuh lagi, baru beli hari sabtu 26hb Feb 2011 hari tu. Dostoevsky quoted in the books written by Phillip, “If anyone proved to me that Christ was outside the truth…then I would prefer to remain with Christ than with the truth.”…See how much this person love Christ? it’s all up to u. kalau kita rasa cukup da pergi Church every sunday, think again. kalau kita rasa cukup da pergi Cell Meeting, think again. kalau kita rasa cukup dah ilmu baca alkitab, then think again. this book will give u a fresh insight into who Jesus was and on what purpose He came.

4. Prayer

Tak baca lagi. baru intro. tapi intro pun dah best. when i finish reading it, aku akan story kat sini. dia punya tagline ; “Prayer: Does it makes any difference?”

Regards.

Ben

Shalom,

Ni hao! haha..Just wanna show off my new buddy! He’s bad, he’s a rebel! Rebel T21 though..haha. Introducing my new hommie, Canon DSLR EOS550D (Kit EF-S 18-55 IS)..He’s a real deal, for an entry-leveler like me. Gonna go through the manual like I go through my Bible. hopefully ada org yang sanggup mengajar, tapi kalau setakat mengajar nak snap gbr bunga baik tak payah.hahaha.

Dah lama nak beli sebijik benda alah nih. cuma skg je mampu. ye lah, kan da keja. walaupun kontrak setahun. haha. anyway, aku teringat kata-kat member aku Izani;

Masa study kat universiti – Ada masa, ada tenaga, takde duit.

Masa keje – Takde masa, ada tenaga, ada duit.

Masa tua – takde masa, ada duit, takde tenaga.

….so macam mana tu? hmmm.. i guess, kita kenala pandai2 cari masa, cari tenaga dan cari duit..then enjoy!

God bless!

Cheers.

Shalom,

Halo..halo..it’s the freaking time again. haha. Ini pertama kali aku guna wordpress, i like it so much. just wanna say that sekarang ni da sebulan lebih aku ada broadband sendiri, tapi cita-cita nak menulis blog-o-diary ni tak tercapai. selama ni menulis kat dalam facebook je..my friends told me that i should start a blog. and it took me like, two years to actually materialized it. anyway, today is a happy day, sebab hari isnin tanggal 28 Feb 2011 aku ada “org” baru kat umah..Jeng3x..haha. Cuma yang tak best nya kaki aku sakit dah seminggu da semenjak selection utk mewakili SHCM (Department in Khazanah Nasional Bhd.) untuk sukan tahunan.. gila la beb, lama tak berlari tiba-tiba kena suruh berlari, aku ada warm -up, tapi masih sakit. huh..i hate gravity!

Put that aside, i have an amazing kick off for March. there’s a lot of great news (and I hope it will maintain as great news). God is so gracious to me. Praise Him!…This week i was thinking to go to Kuantan..saje nak jalan-jalan, then next week will be my birthday! 1 week after that, kena gi Langkawi pulak..yahoooo!! I love my March. thank you Jesus! an on the first week of march, aku jalan2 ke KK..Not sure how am i gonna get money for that..don’t worry, there will always be a way. God willings!

So, it’s gonna be a heck full of activity for March and I can’t wait to live it through. take one step at the time! eventually your life will be in full motion!

Cheers

Ben