Shalom,

Last saturday aku keluar (biasala) g jalan-jalan..ye lah, lepas gaji kan. so, satu tempat memang wajib aku pergi every week is Kinokuniya, it’s a book store, for those who didn’t know. i just love books, i love the smell of the crisp paper with and the content of it. buku ni umpama dunia yang tersepit antara dua keping kertas muka depan dan cover belakang. so, macam biasa, most of the books in Kinokuniya berbalut dgn cheap plastic wrapper yang menyusahkan kita nak membuat keputusan samada nak beli buku tu atau tak.hehe. anyway, puas belek-belek buku yang ada kat situ, i found this book. buku ni ditulis oleh Philip Yancey, my favorite writer of all time. actually aku da beli buku dia dulu, somehow, tah mana pegi buku tu..lepas aku abis baca, aku bagi pinjam kat org, then sampai sekarang tak kasi balik.huh.

buku pertama yang aku beli ditulis oleh Philip Yancey ialah:

1. Where is God when it hurts

Aku beli tahun 2008, and it’s an impressive writing tentang penderitaan yang ada kat dunia ni. dan kenapa Tuhan seperti menyepi dan     tidak memberi sebarang respon kepada penderitaan manusia. well, Philip tak memberikan jawapan secara terus dalam buku ni. cumanya, dia memberikan pendapat beliau dan pendapat beliau itula yang menyebabkan aku terus membaca buku tulisannya. katanya dalam buku itu that you can find God in those who comforts a suffering person. the suffering in itself did not menimbulkan persoalan di mana Tuhan ketika kita menderita, tetapi kesunyian (loneliness) yang dirasai ketika kita menderita itulah yang menyebabkan persoalan “where is God when it hurts”. buku ni aku bagi kat Reverend Yong of CTK (former reverend) semasa dia kehilangan ayahnya..at the end of the day, it’s the thought that counts.

2. Rumors of another world

haaa..buku ni best..cerita pasal after life, not the usual book on the afterlife..buku ni thought-provoking. testing every unbeliever’s heart to challenge their perception on the afterlife. Philip tulis buku ni untuk mencabar pemikiran kita tentang “khabar angin tentang dunia lain” iaitu dunia selepas kita mati..bukan cerita fairy tale tentang syurga atau neraka macam mana, tetapi cerita tentang macam mana manusia boleh melihat possibilities yang ada kehidupan selepas kematian dan di mana letaknya Kristus (secara harfiahlah). anyway, buku ini mencabar sikit..aku baca 2,3 kali baru faham.

3. The Jesus I never knew

the best! it’s the best..an honest insight of who Jesus was. kalau kita rasa kita tahu siapa Jesus, then think again. tak abis lagi baca buku ni. separuh lagi, baru beli hari sabtu 26hb Feb 2011 hari tu. Dostoevsky quoted in the books written by Phillip, “If anyone proved to me that Christ was outside the truth…then I would prefer to remain with Christ than with the truth.”…See how much this person love Christ? it’s all up to u. kalau kita rasa cukup da pergi Church every sunday, think again. kalau kita rasa cukup da pergi Cell Meeting, think again. kalau kita rasa cukup dah ilmu baca alkitab, then think again. this book will give u a fresh insight into who Jesus was and on what purpose He came.

4. Prayer

Tak baca lagi. baru intro. tapi intro pun dah best. when i finish reading it, aku akan story kat sini. dia punya tagline ; “Prayer: Does it makes any difference?”

Regards.

Ben

Shalom,

Ni hao! haha..Just wanna show off my new buddy! He’s bad, he’s a rebel! Rebel T21 though..haha. Introducing my new hommie, Canon DSLR EOS550D (Kit EF-S 18-55 IS)..He’s a real deal, for an entry-leveler like me. Gonna go through the manual like I go through my Bible. hopefully ada org yang sanggup mengajar, tapi kalau setakat mengajar nak snap gbr bunga baik tak payah.hahaha.

Dah lama nak beli sebijik benda alah nih. cuma skg je mampu. ye lah, kan da keja. walaupun kontrak setahun. haha. anyway, aku teringat kata-kat member aku Izani;

Masa study kat universiti – Ada masa, ada tenaga, takde duit.

Masa keje – Takde masa, ada tenaga, ada duit.

Masa tua – takde masa, ada duit, takde tenaga.

….so macam mana tu? hmmm.. i guess, kita kenala pandai2 cari masa, cari tenaga dan cari duit..then enjoy!

God bless!

Cheers.

Shalom,

Halo..halo..it’s the freaking time again. haha. Ini pertama kali aku guna wordpress, i like it so much. just wanna say that sekarang ni da sebulan lebih aku ada broadband sendiri, tapi cita-cita nak menulis blog-o-diary ni tak tercapai. selama ni menulis kat dalam facebook je..my friends told me that i should start a blog. and it took me like, two years to actually materialized it. anyway, today is a happy day, sebab hari isnin tanggal 28 Feb 2011 aku ada “org” baru kat umah..Jeng3x..haha. Cuma yang tak best nya kaki aku sakit dah seminggu da semenjak selection utk mewakili SHCM (Department in Khazanah Nasional Bhd.) untuk sukan tahunan.. gila la beb, lama tak berlari tiba-tiba kena suruh berlari, aku ada warm -up, tapi masih sakit. huh..i hate gravity!

Put that aside, i have an amazing kick off for March. there’s a lot of great news (and I hope it will maintain as great news). God is so gracious to me. Praise Him!…This week i was thinking to go to Kuantan..saje nak jalan-jalan, then next week will be my birthday! 1 week after that, kena gi Langkawi pulak..yahoooo!! I love my March. thank you Jesus! an on the first week of march, aku jalan2 ke KK..Not sure how am i gonna get money for that..don’t worry, there will always be a way. God willings!

So, it’s gonna be a heck full of activity for March and I can’t wait to live it through. take one step at the time! eventually your life will be in full motion!

Cheers

Ben